Imptejurimi

Fundu en omgeving:

Fundu Moldovei is een rustig dorp met vriendelijke en gastvrije bewoners en ligt op 745 meter hoog in de Obcinele Bucovinei,  wat staat voor de hoge heuvels van de Bucovina.

Er zijn diverse levensmiddelenwinkels op loopafstand. Er is een gasvulstation (geen Campinggaz). Verder heeft Fundu Moldovei een museum waar o.a. kenmerkende folklore-kostuums te zien zijn. Ook is de prachtige Roemeens-orthodoxe kerk – Moldavische stijl – zeker een bezoek waard. Lopend over het kerkhof zal het u opvallen dat er graven zijn waar op de steen alleen de geboortedatum is vermeld.  Het graf wacht dan nog op de toekomstige bewoner….

De mannen werken overwegend in de bosbouw en in de bouwsector. De vrouwen werken in de moestuin, zorgen voor het vee –veel bewoners hebben een koe en/of varken– en onderhouden huis en erf. Veel Roemenen verdienen de kost in het buitenland sinds de grenzen in Europa voor Roemenen geopend zijn.

Aan de camping grenzend staat een prachtig houten katholiek kerkje. Al vanouds hebben er heel veel Duitse families in Fundu Moldovei gewoond, wat nog te zien is aan de huizenbouw.

De weg volgend die door Fundu Moldovei loopt, kunt u genieten van prachtige vergezichten, karakteristieke poorten en huizen, kerkjes, herders met koeien of schapen enz. Zeer de moeite waard is het intieme en gastvrije klooster van Orata, zo’n 12 km van Fundu Moldovei vandaan. Het houten kerkje is van binnen met ikonen beschilderd door een artieste van 14 jaar. Heel primitief maar mooi en heel apart. Voorbij het dorp Lucina worden op de grootste staatsstoeterij van Roemenië de befaamde Hutu-paarden gefokt. Na ca 30 km worden de plaatsnamen op de borden tweetalig: Roemeens en Russisch.

Deze weg is rustig en voldoet als fietspad.

 

 

 

Câmpulung Moldovenesc is de centrumstad van deze streek en ligt op ca. 12 km van Fundu Moldovei. Winkels zijn er in overvloed en groente en fruit zijn dagelijks op de markt te koop. Er is een houtmuseum, waar allerlei gereedschappen en gebruiksvoorwerpen bewaard worden. Zeer apart is de afdeling waar glas-ikonen te zien zijn. Een aparte techniek, waarin diapositief op de achterkant van glas wordt geschilderd. Op straat ziet u ook de Roma-zigeuners. U herkent de vrouwen aan de veelkleurige rokken. De meeste mannen dragen een zwarte broek, hemd en hoed. Zij zijn een trots volk, dat erg hecht aan hun vrijheden en manier van leven en geven kleur aan de samenleving alhier. Een beetje achteraf is een groot joods kerkhof.

Wilt u nog meer zien ?
Informeer naar de mogelijkheden.

WANDELEN:

De omgeving is een eldorado voor de wandelaar. Of u nu in de directe omgeving van Fundu Moldovei of wat verder weg wandelt, heerlijke natuur, fantastische uitzichten, kabbelende beken,  ongerepte landschappen; u vindt het allemaal hier in een streek die de mooiste van Oost Europa wordt genoemd. Allerlei categorieën wandelingen: makkelijk, middelzwaar of zwaar. Wij hebben een aantal hele mooie wandelingen uitgezet.

Er is een grote kans dat u niemand tegenkomt. Speur naar sporen van wolven  en bruine beren! Ze komen hier nog sporadisch voor. Maar de kans dat u ze zult zien is heel klein. Zij zijn zeer schuw en mijden de mens. Verder lopen ree, hert, wild varken, gems en vos in deze bossen rond. Maar ook roofvogels zijn goed vertegenwoordigd en u kunt ’s avonds de vleermuizen zien vliegen.

Naast het prachtige natuurschoon kent deze streek een rijke verscheidenheid aan planten. Diverse natuurreservaten met unieke eeuwenoude bomen zijn vlakbij.

 

 

 

 

MOLDAVISCHE KLOOSTERS:

Fundu Moldovei ligt in de streek Bucovina die bekend staat om de wereld-beroemde Moldavische kloosters. Het zijn eigenlijk de kerken die bekendheid hebben gekregen, want die zijn van binnen en van buiten helemaal beschilderd met fresco’s.

De dag des oordeels, de val van Constantinopel, de Turkse invasie en veel meer zijn op de buitenkant afgebeeld. Dus Bijbels en historisch. Stripverhalen waren toentertijd al in zwang!  Deze kloosters zijn zo’n 500 jaar geleden gebouwd o.a. door Stefan cel Mare. De buiten schilderingen zijn behalve aan de noordkant heel goed bewaard gebleven. Er werd speciale groene en blauwe verf gebruikt, waarvan het recept geheim gebleven. Daardoor is verdere restauratie heel moeilijk. Deze kloosters staan op de wereld-erfgoed-lijst van Unesco en trekken bezoekers uit de hele wereld. Huisvlijt souvenirs zijn hier volop te koop.

Het eerste klooster dat u tegenkomt is Moldovita. Werkelijk schitterend. Als u de kans krijgt

loopt u dan zuster Tatjana na. Zij geeft groepen rondleidingen. Geweldig. In het dorpje Moldovita,

5 km verder, vindt u het eiermuseum. (Zie borden) Een kunstenares van internationale allure die meer dan 10.000 eieren in de vitrines heeft staan. Wanneer u na het bezoek aan het klooster Suceavita nog wat verder doorrijdt komt u in Marginea, waar al 1500 jaar lang de zwarte klei verwerkt wordt tot een romer topf en ander gebruiksvoorwerpen. Werkt echt!!
Alles wordt handmatig gemaakt.

De berg Rarau
Bezoek de Cabana Rarau, een hut die op de hoogste berg ligt.(1651 meter) Vanaf deze plek is er een spectaculair uitzicht op de omgeving. Als het helder is kunt u tot 100 km ver weg kijken…. Maar ook de tocht naar boven is adembenemend!

 

De Hutu stoeterij

Ca 20 km verderop ligt de grootste staats paardenstoeterij van Roemenië. Het nationale ras, het Hutu paard, loopt hier vrij rond op een enorm groot en super mooi landgoed. Ca 400 tot 500 paarden bepaarden het terrein. De prijs merries en hengsten staan op stal.

 

Het oerbos van Slatioara.

Eeuwenoude loofbomen in een reservaat waar niet gekapt mag worden.
Een van de oudste bossen van Europa

 

De zoutmijn van Cacica.

Eeuwen geleden door Poolse mijnwerkers en ingenieurs gestart. In deze enclave wordt nog steeds (oud) Pools gesproken. Heel leuk om te bezoeken.

Comentariile sunt închise.